In goud of zilver beleggen
In onrustige economische tijden grijpen beleggers vaak terug naar het investeren van het vermogen in een veilige haven. In de praktijk betekent dit vaak dat er een deel van het vermogen in goud of zilver wordt belegd. De koers van goud stijgt dan ook vaak als er zich slechte economische tijden aandienen. Uiteraard is een stijging van de koers van goud of zilver geen garantie, maar door de jaren heen, zijn beiden zeker een veilige haven gebleken. Er moet als belegger wel met een aantal belangrijke factoren rekening gehouden worden. Bijvoorbeeld met het gebruik van goud en zilver in de verschillende industrieën of met de koersbewegingen.
Goud en zilver
Goud en zilver zijn edelmetalen en hebben in dat opzicht een overeenkomst, maar er zijn ook zeker verschillen op te merken. Goud wordt bij een industriële toepassing vaak gebruikt in combinatie met andere metalen. Het materiaal wordt in allerlei sectoren toegepast. Denk maar eens aan de vervaardiging van een kroon in de tandheelkunde waar goud in is verwerkt. Of in elektrische schakelaars, maar ook in de ruimtevaart en als sieraad. Goud is waardevol en schaars en daarom interessant om in te beleggen. Zilver is een ander type edelmetaal en in verhouding minder waard dan goud. De toepassingen zijn echter ook weer zeer divers en vooral doordat het materiaal een uitmuntende geleidende werking heeft. Zilver wordt onder meer toegepast in laptops, smartphones en in de ruimtevaart.
Handelen in goud of zilver
Bij het handelen in goud of zilver is het doel doorgaans om het eigen vermogen meer waard te laten worden. Om dat te bereiken dient de prijs van goud of zilver na aankoop te stijgen. Ook wordt het zoals gezegd als een veilige haven gezien om het vermogen in elk geval niet minder te laten worden tijdens slechte economische perioden. Door de jaren heen is gebleken dat het beleggen in goud of zilver weinig risico’s met zich meebrengt. In de toekomst kan de investering die nu in goud of zilver gedaan wordt dan ook zeker meer geld opleveren dan het nu waard is. Overigens zijn er verschillende goudproducenten en zilverproducenten die op de beurs vertegenwoordigd zijn en deze aandelen kunnen ook aangeschaft worden. Er zijn meerdere factoren die de prijs van goud en zilver beïnvloeden, zoals de verhouding tussen de vraag en het aanbod. Beleggen in goud of zilver is ook nog op een andere manier mogelijk, namelijk door te investeren in een beleggingsfonds waar het edelmetaal onderdeel van uitmaakt. Het is natuurlijk ook altijd mogelijk om goud of zilver te kopen, zoals in baren of in munten om deze te bewaren en meer waard te laten worden om in de toekomst winst te kunnen maken.
Wat zijn de risico’s?
Hoewel er sprake is van een redelijk beperkt risico bij het beleggen in goud of zilver geldt uiteraard wel dat het risico nooit helemaal uitgesloten kan worden. Daar moet iedereen die hierin belegt zich dan ook zeker van bewust zijn. Tot op heden is de investering vaak rendabel geweest, maar er kunnen ook tijden komen in de toekomst dat goud en zilver ineens minder waard blijken te zijn. Bijvoorbeeld als het met de economie dan weer ineens fantastisch gaat. Dat is namelijk een moment waarop de beleggers het geld weer uit het goud halen om bijvoorbeeld weer verder te gaan handelen in aandelen of om te investeren in andere beleggingsproducten. Wie interesse heeft in het beleggen in goud of zilver kan dat onder meer bij Plus500 doen.