Beleggen in een moestuin

Het is niet voor iedereen weggelegd om aandelen op de beurs te kopen, maar aan de andere kant maakt ook niet iedereen van de mogelijkheid gebruik om te investeren in een moestuin. Zo is er ook maar een beperkte groep die handelt in kunst of de keuze maakt om in vastgoed te investeren. Het investeren in een moestuin is om meerdere redenen een leuk bezigheid. Je wordt er niet rijk van qua geld, maar rijk van op een andere manier. Een moestuin is vooral een hobby en er wordt dan ook niet vaak voor gekozen uit noodzaak. Het kan ook zo zijn dat mensen zelfvoorzienend willen zijn en dan is een moestuin natuurlijk onmisbaar. Er is overigens wel een overeenkomst met beleggen op de beurs, want ook een moestuin levert rendement op en dat kan per seizoen verschillen.

Beginnen met een moestuin

Een moestuin kan in de eigen tuin gerealiseerd worden, maar er zijn ook mogelijkheden om je bij een volkstuintje aan te sluiten. In bepaalde gemeenten zijn er zelfs projecten waar burgers aan mee kunnen doen om een moestuin te beginnen. Op de beschikbare grond kan groente en fruit worden verbouwd. De bodem dient wel vruchtbaar te zijn om ervoor te zorgen dat de groente en fruit goed kunnen groeien. Zandgrond is niet echt geschikt. Verder is het van belang om de juiste groenten en fruit te kiezen, zodat er het hele jaar door van geprofiteerd kan worden. Je kunt starten met het voorbereiden van de grond en te gaan zaaien. Daarbij is het van belang om rekening te houden met de zaaitijd. Er kunnen afgezien van het vlees complete maaltijden uit de moestuin kopen met aardappels, sla, boerenkool, uien, paprika, wortels en tomaten. Qua fruit zijn aardbeien uitermate geschikt om te verbouwen. Verder kun je ook radijsjes laten groeien en naast de moestuin een plekje creëren voor een kruidentuintje. Daar kan het eten mee op smaak worden gebracht.

Kosten en baten

Het is de bedoeling dat de investering in een moestuin ook wat oplevert. Het is wel van belang om de kosten tegen de baten af te wegen tenzij het echt een hobby is, want een hobby kost doorgaans altijd geld. Voor wat betreft de opbrengst van de moestuin ben je ook afhankelijk van de kwaliteit van de oogst en die is weer afhankelijk van je verzorging en natuurlijk van de weersomstandigheden. De zaadjes kosten op zich niet veel en als je de moestuin in je eigen tuin hebt, hoef je geen huur te betalen. Naast dat het geld kost, kost het onderhouden van een moestuin natuurlijk ook tijd. Je moet het dus wel leuk vinden om te investeren in een moestuin.