Handelen in valuta

Handelen in valuta is een beleggingsvorm die voor een leuk rendement kan zorgen. Het is echter niet een vorm van beleggen die meteen voor beginners geschikt is. Of er moet vooraf al de tijd worden genomen om meer kennis op te doen en inzicht te verkrijgen. In dat geval is het uiteraard wel mogelijk om er snel mee te starten. Beleggen in valuta vindt plaats op de zogenoemde Forex markt dat staat voor Foreign Exchange. Een voorbeeld van investeren is het kopen van de ene geldsoort en het verkopen van een andere geldsoort. Het is echter ook mogelijk om te speculeren op de verhouding van valutaparen, zoals EUR/USD. Bij deze vorm van handelen gaat om het korte periodes en gaat het dus niet over een lange termijninvestering. Er gebeurt veel op de valutamarkt en met daghandel is er zeker een leuk rendement mee te maken.

Valutaparen en wisselkoersen

Onbewust zijn er al veel mensen die zich bezighouden met de handel in valuta. Denk maar eens aan het simpel voorbeeld van het op vakantie gaan naar een land waar de euro niet het betaalmiddel is. Bij een reis naar Amerika worden euro’s ingewisseld voor dollars en bij een stedentrip naar Londen is het toch wel gemakkelijk om over Britse ponden te beschikken. Het gaat hier natuurlijk niet om de echte handel, waarbij geprobeerd wordt rendement te maken. Integendeel zelfs, want het kost vaak geld om geld te wisselen. Bij het beleggen in valuta is winst maken het doel en dat kan onder meer door te speculeren. De koersen van valuta wisselen constant en daar kan geld aan worden verdiend.

Risico valutahandel

Binaire opties zijn een voorbeeld die van toepassing zijn op de handel in valuta en deze vorm van beleggen is nu eenmaal risicovol. Er kan bijvoorbeeld met een binaire optie bepaald worden dat een valutapaar een bepaalde kant opgaat in een kort tijdsbestek. Bijvoorbeeld dat de euro ten opzichte van de dollar meer waard wordt over drie uren. Daar kan op gespeculeerd worden, maar dat is dus risicovol. Aan de andere kant is het ook zo dat deze valutahandel wel heel winstgevend kan zijn als er sprake is van een goede voorspelling. Verder is het interessant om te weten dat er tijdens een financiële crisis in Europa of zelfs in Europa sprake kan zijn van een onstabiele valutamarkt. De koersen van munteenheden zijn dan ook onderhevig aan veranderingen en kunnen worden beïnvloed worden door een financiële, economische of politieke situatie. Wie zich serieus wil bezighouden met beleggen in valuta wordt aangeraden om met al deze aspecten rekening te houden en zich goed in de valutamarkt te verdiepen.