Beleggen in Rusland

Beleggen in Rusland is een optie als je graag over de grens wilt kijken met betrekking tot het investeren in het buitenland. Het is echter wel van belang om er niet zomaar in te stappen, want de ontwikkelingen in Rusland zijn belangrijk als het gaat om de waarde van beleggingen. Denk maar eens aan de politieke situatie die niet altijd even stabiel te noemen is in vergelijking met andere landen. Er zijn bijvoorbeeld ook sancties die door het Westen worden opgelegd en die rechtstreeks invloed hebben op de economie van Rusland. Dat is dus zeker een punt om rekening mee te houden. Ook een daling of stijging van de olieprijs is en belangrijke factor.

Ontwikkelingen op economisch gebied

Als er naar de ontwikkelingen op economisch gebied wordt gekeken in de loop der jaren is er ineens sprake gekomen van een middenklasse in Rusland. De hervormingen hebben zich in de jaren negentig al ingezet, waarbij er onder meer sprake is geweest van de privatisering van industrieën. Dat is ook een reden waarom het interessant kan zijn om in Rusland te beleggen, maar er moet tot op zekere hoogte altijd rekening gehouden worden met een eventuele inmenging van de staat. Rusland is rijk aan gas en olie en behoort dan ook tot het lijstje met de grootste olieproducenten op de wereld. Op een gegeven moment is Rusland zelfs Saoedi-Arabië voorbij gegaan als grootste olieproducent.

Op het gebied van aardgas is Rusland net niet de grootste producent, maar staat het land als tweede producent bekend. Naast gas is er ook sprake van een enorme voorraad van steenkool. Qua belegging is een investering in energie dan ook zeker een interessante optie te noemen. Er is zeker sprake geweest van een behoorlijke economische groei in Rusland, maar ook dit land heeft te maken gekregen met de crisis. Bijvoorbeeld doordat de prijs van olie enorm is gedaald tijdens de crisis. Ook het jaar 2014 is geen goed jaar geweest voor Rusland, waarbij het land met sancties te maken heeft gekregen. Investeerders verloren het vertrouwen en dat kreeg ook zijn weerslag op de roebel als munteenheid van het land. Wie wil beleggen in Rusland doet er verstandig aan om met politieke en economische factoren rekening te houden.