Beleggen in rijst

Beleggen in rijst is onder de meeste doorsnee particuliere beleggers niet meteen de eerste optie waaraan gedacht wordt. Toch is het ook wel eens interessant om de mogelijkheden te onderzoeken waar de grote massa zich niet op richt. Rijst is wat dat betreft zeker een optie net als dat het mogelijk is om te beleggen in bijvoorbeeld aardappelen of maïs. Het gaat hier dus om landbouwproducten waar overigens nog veel meer soorten onder vallen, zoals tarwe, cacao en dus ook rijst. Bij landbouwproducten zijn er altijd extra factoren om rekening mee te houden als er in wordt geïnvesteerd. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een mislukte oogst of het tegenovergestelde. De kwaliteit en hoeveelheid die de oogst oplevert, is mede bepalend voor de koers.

Rijst

Rijst is een landbouwproduct waar veel vraag naar is en zeker niet alleen in de Aziatische landen, waar het dagelijks op het menu staat. Rijst valt onder de graansoorten en maakt weer deel uit van een grassenfamilie. Er zijn veel verschillende soorten te onderscheiden, zoals je ook wel ziet aan het aanbod in de supermarkt. Zo is er zilvervliesrijst en pandarijst, maar ook meergranenrijst te koop. In verhouding wordt er in Europa veel minder rijst gegeten dan in Aziatische landen, waarbij bijvoorbeeld in Nederland 11 gram per dag per persoon gegeten wordt en wereldwijd 235 per dag per persoon het gemiddelde is. De rijstsoorten onderscheiden zich in de eerste plaats is kortkorrelige en langkorrelige rijst, maar daarnaast is er ook rondkorrelige rijst. In Europa is de langkorrelige rijst het meest favoriet en deze rijst is vooral afkomstig uit Aziatische landen, zoals uit India en China. De export is dan ook groot, maar het eigen gebruik nog groter.

Rijst komt voort uit de rijstplant, waarbij de korrels na het oogsten van de rijstplant gehaald worden. Dat heet dorsten en de rijst zelf wordt op de rijstvelden geteeld en de akker wordt als er sprake is van natte teelt voorzien van regenwater of grondwater. Er komen uit de natte teelt ongeveer twee tot vier oogsten op jaarbasis voort. Misoogsten zorgen ervoor dat de prijs van rijst beweeglijk is en dan vooral op de weg omhoog. Minder aanbod en een gelijke vraag leidt tot een hogere koers van rijst. Beleggen in rijs is op meerdere manieren mogelijk, zoals handelen op basis van de beurskoers via Plus500. Of door de keuze te maken om een turbo rijst te kopen, waarbij er een hefboom van toepassing is. Daarnaast zijn er indexfondsen en is het natuurlijk altijd mogelijk om rijst in een grote voorraad in te kopen. Dat laatste is echter niet echt de manier om te beleggen in rijst en er veel geld mee te verdienen. Het is in elk geval belangrijk om een broker te zoeken en je te verdiepen in de ontwikkelingen op het gebied van landbouw en rijst.