Beleggen in vastgoed

Beleggen in vastgoed is doorgaans een investering die voor een lange termijn gedaan wordt, maar het kan ook op korte termijn rendement opleveren. Bijvoorbeeld door vastgoed op te kopen dat voor een lage prijs voor de hand wordt gedaan, maar waarin nog geïnvesteerd moet worden om het voor een goede prijs weer te verkopen. Er kan dan met de investering in vastgoed en met de investering in de renovatie aantrekkelijk rendement gemaakt worden in een relatief korte periode. Bij een investering op lange termijn wordt vastgoed aangekocht en pas na vele jaren als de waarde is gestegen weer wordt verkocht.

Vastgoedontwikkelingen

De ontwikkelingen op het gebied van vastgoed gaat gepaard met invloeden vanuit de economische situatie. Er wordt bijvoorbeeld meer gebouwd in goede economische tijden en als er sprake is van een economische crisis is er doorgaans ook sprake van een vastgoedcrisis. Kijk alleen maar naar de prijsdalingen van de laatste crisis die in 2008 goed heeft doorgezet. Na deze crisis is het met de vastgoedmarkt weer in een stroomversnelling gegaan met absurde huizenprijzen, waarbij de potentiële kopers elkaar overbieden om maar een huis in het bezit te krijgen.

Wie ten tijde van de crisis had geïnvesteerd in vastgoed had na de crisis de spekkoper kunnen zijn met het verkopen van de panden voor een hogere waarde dan waar deze voor aangeschaft waren. Het is niet voor iedereen weggelegd om zelf maar panden aan te kopen en deze voor een lange termijn vast te houden. Indien dat niet tot de opties behoort, is het altijd mogelijk om in een beleggingsfonds te investeren waar vastgoed of bouwbedrijven onderdeel uitmaken van de beleggingsportefeuille. Overigens is het aan te raden om bij het zelf investeren in vastgoedprojecten ook rekening te houden met het toezicht dat door de AFM erop wordt gehouden. Dan ben je ervan verzekerd dat alles volgens de voorgeschreven regels verloopt. Met betrekking tot de toekomst van het vastgoed geldt dat er sprake is van een positieve ontwikkeling, want er zijn op het gebied van wonen, leven en werken nog meer panden nodig.