In futures beleggen

Beleggen in futures is weer een vak apart en het is aan te raden om in elk geval wel over enige kennis te bezitten alvorens hiermee aan de slag te gaan. Het principe is echter wel heel simpel, want het gaat gewoon om een speculatie ten aanzien van een bepaalde koers van een onderliggende waarde. Dat kan bijvoorbeeld gaan om het speculeren op de koers van goud, maar ook op die van olie of zelfs op een index en valutaparen. Futures is een term die ook al aangeeft waar het omgaat namelijk om wat er in de toekomst gaat gebeuren. Jij bent als handelaar in futures dus een voorspeller. Zonder enige kennis lijkt deze vorm van beleggen wat meer op gokken. Het gaat namelijk ook korte termijn handel. Wie weet wat de koers van olie over een uur gaat doen? Of wie weet dat de goudkoers binnen een aantal uren ineens heel erg daalt. Daar gaat de voorspelling over.

Hoe werkt het?

Bij het beleggen in futures sluit je een contract waarin de voorspelling wordt neergelegd met betrekking tot een koersstijging of daling ten aanzien van de onderliggende waarde. Er kan dus eerst een onderliggende waarde gekozen worden, waarna de voorspelling wordt gedaan. Een goede voorspelling houdt in dat er een grote winst kan volgen. Een slechte voorspelling houdt in dat de inleg weg is. Er is een zeker gokelement aan verbonden aangezien er bij futures weinig gebruik kan worden gemaakt van grafieken, analyses, nieuws en andere belangrijke factoren die bijvoorbeeld bij aandelen de weg wijzen waar de koers heengaat. Bij futures kan altijd de keuze voor short of long gaan worden gemaakt. De kosten zijn overigens niet al te groot en dat is aan de lage spread te zien.

Het betreft hier het verschil in de prijs bij aankoop en bij de verkoop. Dat deel is bepalend wat er betaald moet worden aan de broker. Bij een lagere spread is de kans op een positief rendement groter. De handel in futures wordt gezien als de handel in derivaten en dat zorgt ervoor dat er geen sprake is van de aanschaf van een onderliggende waarde. Die komt dus ook niet voor een klein deel in het bezit. Het gaat puur om een contract dat afgesloten wordt. Bijkomend voordeel is dat er van een hefboom geprofiteerd kan worden, waarbij er als het ware geld geleend wordt voor een paar uren om daar futures mee te kopen. Het voordeel is dat het rendement dan gigantisch kan worden, maar het nadeel is dat je een groot risico loopt. Plus500 biedt een demoaccount om te oefenen en daarna kan er met een echt account gestart worden in de handel in futures.