Beleggen in turbo’s

Beleggen in turbo’s biedt de mogelijkheid om een groot rendement te verkrijgen. Het investeren in turbo’s is echter wel risicovol, zodat ook de mogelijkheid bestaat om verlies te lijden. Het is dan ook niet het eerste beleggingsproduct wat aangeraden wordt voor beginners. Het is beter om dan eerst wat algemene ervaring op te doen met het beleggen en handelen voordat voor deze risicovolle optie gekozen wordt. Het is namelijk de hefboomwerking die zorgt voor het grote risico met het gebruik van leverage, zoals bij Plus500 mogelijk is. Er wordt geld geleend van het gewenste kapitaal dat gebruikt wordt om te investeren en bij het sluiten van de positie dient dat geleende bedrag weer terugbetaald te worden.

Financiering

Bij de keuze om in turbo’s te beleggen is het alleen maar nodig om voor een deel van de positie eigen vermogen te besteden. Indien er sprake is van een turbo met een hefboom van factor 20 hoeft in dat geval maar 1/20ste deel van de positie gefinancierd te worden. Er dient in dat geval dus 5% van het kapitaal ingelegd te worden, waarbij de positie geopend wordt en er ruimte geboden wordt om te speculeren met een fors bedrag. Het gaat hier om posities op korte termijn, waarbij de winst flink kan zijn, maar het verlies dus ook groot kan zijn. Het grote rendement maakt het handelen in turbo’s populair. Er kan echter wel in tegenstelling tot met aandelen met een maximaal rendement rekening gehouden worden.

Bijvoorbeeld met een belegging in aandelen van 200 euro en een koersstijging van 3% op dezelfde dag is er sprake van 6 euro koerswinst. Dat is een beperkt rendement voor een actieve daghandelaar die meer geld kan verdienen als er in turbo’s geïnvesteerd wordt. Bij dezelfde situatie in het geval van turbo’s en een factor 20 bij een hefboom is het bedrag van 200 euro 5% van het totale kapitaal. Dat houdt dus in dat er in de praktijk met een bedrag van 4.000 euro gehandeld wordt. Bij eenzelfde koersstijging van 3% geldt dat het rendement bij turbo’s 120 euro aan winst oplevert. Dat is bij eenzelfde investering dus een veel groter bedrag dan de aandelen met dezelfde koersstijging in de korte periode hebben opgeleverd. Het is risicovol om voor turbo’s te kiezen, waarbij het belangrijk is dat in elk geval 50% van de posities positief gesloten moeten worden.