Beleggen in platina

Beleggen in platina is een prima keuze als er een voorkeur bestaat om te investeren in edelmetaal. Zeker met de wetenschap dat platina zeer zeldzaam is onder de edelmetalen en omdat de focus van handelen in goud ook wel eens verlegd wordt naar andere edelmetalen. Het is een grondstof die nog maar enkele honderden jaren geleden is ontdekt en tegenwoordig een belangrijke rol speelt bij de toepassing in de wetenschap en industrie. Of het een flink rendement oplevert om te investeren in platina is uiteraard altijd maar de vraag, maar dat geldt voor alle beleggingen.

Schaarste

De waarde van platina wordt onder meer bepaald door de vraag en het aanbod, waarbij er overigens sprake is van enige schaarste. Het is namelijk een zeldzaam edelmetaal dat niet overal op de wereld beschikbaar is. Er vindt vooral delving plaats in Noord-Amerika, Rusland en Zuid-Afrika, waar op jaar basis ongeveer 130 ton uit beschikbaar komt. Het is dus zeker een schaars edelmetaal te noemen en vooral als er een vergelijking gemaakt wordt met bijvoorbeeld zilver of goud. De industrie maakt vooral gebruik van platina en dan vooral de sector waarin er juwelen worden gemaakt. Zo is er onder meer veel vraag in Japan naar het edelmetaal en hierbij is er zelfs sprake van een constante vraag naar het edelmetaal.

In dat opzicht is beleggen in platina dan ook een stabiele belegging als gekeken wordt naar de vraag. Indien er sprake is van een grote schaarste en de vraag blijft hetzelfde dan stijgt de koers van het edelmetaal verder in de toekomst. Indien er nog meer glasvezel in de wereld geproduceerd wordt als toepassing voor uiteenlopende doeleinden neemt de vraag naar platina eveneens toe. Verder wordt het edelmetaal onder meer gebruikt voor het raffineren van ruwe olie en voor het maken van medicijnen. Platina is in verhouding tot goud duurder geweest als er naar de waarde gekeken wordt en ook dat heeft te maken met de schaarste van het edelmetaal. Dat is nu overigens niet meer het geval, maar de waarde van goud is dan ook altijd aanwezig geweest en kent net als andere edelmetalen ups en downs.