Aandelen als belegging

Beleggen door beginners begint vaak met de keuze voor aandelen. Iedereen die een beetje interesse heeft in het financiële en economische gebeuren weet ook wel wat aandelen zijn. Het is ook een prima beleggingsproduct om mee van start te gaan. Het is overzichtelijk en diepgaande kennis hoeft er niet direct te zijn. Kennis helpt natuurlijk wel mee om extra succesvol te zijn. Bijvoorbeeld kennis over het bedrijf waarvan aandelen gekocht worden, maar ook kennis over de marktwerking en beleggingsstrategieën. Wie wil starten met het kopen van aandelen heeft de mogelijkheid dat via Plus500 te doen. Ook leuk om te weten is dat je hier kunt oefenen met een demoaccount voordat je echt in het diepe stapt.

Hoe zit het met aandelen?

Het beleggen in aandelen betekent in principe dat je een miniem stukje van een bedrijf koopt. Dat is mogelijk bij aandelen van bedrijven die aan de beurs genoteerd staan, zoals aan de AEX of midkap in Nederland. Of aan de Dow Jones in de VS. Een aandeel is als een waardepapier dat overigens tegenwoordig digitaal wordt aangeschaft. Je krijgt daarmee als aandeelhouder bepaalde rechten. Bijvoorbeeld op dividend als daar sprake van is. De grootste winst wordt echter bepaald als een aandeel van een bedrijf fors in waarde stijgt. Dat is het echte beleggen waarbij kleine en grote rendementen behaald kunnen worden. Hoe de koers van een aandeel wordt bepaald? Die komt heel simpel tot stand door vraag en aanbod. Als er veel aanbod is, daalt de koers en als er veel vraag is, stijgt de koers. De prestaties van het bedrijf hebben invloed op de vraag en het aanbod. Dat geldt eveneens voor nieuws uit de sector waarin het bedrijf zich bevindt of meer algemene financiële en economische ontwikkelingen.

Type belegger

Er zijn ook bij de handel in aandelen verschillende typen beleggers. Bijvoorbeeld de belegger die met daghandel winst wil maken of zich bezighoudt met het op korte termijn winst maken. Dan zijn er ook beleggers die een meer lange termijnvisie hebben. Bijvoorbeeld particulieren die over tig jaar met pensioen gaan en nu een deel van het vermogen investeren in aandelen en daar de komende jaren verder niet actief mee bezig zijn. Elke vorm van beleggen kent een risico en daar dient elk type belegger zich uiteraard wel bewust van te zijn. Garanties worden er namelijk niet geboden. Om te leren beleggen in aandelen zijn er meerdere opties beschikbaar, zoals het oefenen met een demoaccount. Er kan ook gestart worden met een bescheiden startkapitaal om gaandeweg de investering uit te breiden. Al doende leert men is zeker van toepassing op het beleggen. Dat gaat steeds met vallen en opstaan gepaard en met verlies en winst.

Hoog risico en hoog rendement

Een hoog risico in het beleggen zorgt ervoor dat het beoogde rendement ook groots kan worden. Het beleggen in aandelen kent een beperkt risiconiveau, maar het is wel zo dat het ook goed fout kan gaan. Bijvoorbeeld door te investeren in een bedrijf dat nog net niet aan de rand van de afgrond staat. Dat kan helemaal fout gaan, maar aan de andere kant is het ook aantrekkelijk om toch aandelen te kopen als er ergens nog perspectief voor het bedrijf te vinden is. Het mag duidelijk zijn dat als een bedrijf met slechte cijfers komt dat niet altijd in goede aarde wordt ontvangen door beleggers. Een forse koersdaling kan echter wel net het moment zijn om in te stappen als de vooruitzichten wel goed zijn. Er wordt dan wel een risico genomen, maar wel met het vooruitzicht op een goed rendement.

Spreiden van beleggingen

Het spreiden van beleggingen is zeker mogelijk bij aandelen en dan hoeven er niet eens andere beleggingsproducten gekozen te worden om in te handelen. Het spreiden van beleggingen in aandelen kan bijvoorbeeld vorm krijgen door in een stabiel en groot bedrijf te beleggen en daarnaast wat meer risicovolle aankopen te doen waarbij de stabiliteit wat minder groot is. Het leren beleggen in aandelen is vanaf het eerste begin al mogelijk door situaties goed in te schatten, emoties uit te schakelen en je te verdiepen in de bedrijven, maar ook in het financiële en economische nieuws. De ervaring leert en er wordt in de loop der tijd steeds meer kennis opgedaan. Zoals gezegd is Plus500 ideaal voor beginners die starten met het beleggen in aandelen.