In edelmetalen beleggen

Beleggen in edelmetalen is zeker interessant voor de belegger die zich niet al te actief bezig wil houden met de handel. Of om als extra investering te dienen bij een spreiding van beleggingen. De koersen zijn niet echt beweeglijk te noemen en er wordt dan ook vaak voor gekozen om op lange termijn in edelmetalen te investeren. Het is in dat opzicht ook zeker een veilige belegging, waarvan de waarde doorgaans gestaag groeit. Het is wel verstandig om een datum in de toekomst te bepalen of een doel voor ogen te nemen. Dan kan de investering tegen die tijd van de hand gedaan worden.

Veilige belegging

Door de jaren heen is gebleken dat beleggen in edelmetalen een veilige belegging is. Het voorkomt ook dat het eigen vermogen onderhevig is aan inflatie wat wel het geval is als het op de spaarrekening staat. Geld wordt namelijk met het verstrijken van de tijd minder waard. Bij een lage rente op de spaarrekening is een investering in edelmetaal een prima keuze. Het geld wordt op deze manier tegen inflatie beschermd en het vermogen groeit door de waardestijging van edelmetaal. Dat is overigens ook precies een reden dat er in economisch onrustige tijden vaak een heenkomen gezocht wordt in edelmetalen. Het rendement is dan niet enorm groot, maar er gaat ook geen vermogen verloren aan bijvoorbeeld koersdalingen van aandelen. Met betrekking tot het rendement zijn er twee zaken te onderscheiden. In de eerste plaats de bescherming tegen de inflatie en in de tweede plaats is er de mogelijke koerswinst. Goud is vaak een veilige haven als het economisch onrustig wordt, maar ook zilver en palladium zijn wat dat betreft populaire edelmetalen.

Koersverloop

Het koersverloop van edelmetaal laat door de jaren heen vooral rustige bewegingen zien. Natuurlijk zijn er ook daalmomenten te bespeuren net zo goed als dat er weer pieken komen na een daling. Op het moment dat de vraag stijgt naar bijvoorbeeld goud is er een koersstijging op komst en die wordt vaak ingegeven door slechte economische omstandigheden.