Misverstanden bij beleggen

Bij beleggen zijn er altijd wel wat misverstanden die overigens gelukkig snel uit de wereld geholpen kunnen worden. Het is bijvoorbeeld niet zo dat een aandeelhouder met een meerderheidsbelang in het bedrijf meteen ook maar helemaal in handen heeft. Iedereen die wat geld over heeft, kan van de mogelijkheid gebruikmaken om het kapitaal langzaam of snel te zien groeien door te gaan beleggen. Het is bijvoorbeeld helemaal niet nodig om over een enorm kapitaal te kunnen beschikken. Er zijn juist heel veel particulieren die met kleine bedragen beleggen en het vermogen zien groeien. Zo zijn er tal van misverstanden die snel opgehelderd kunnen worden als het gaat om beleggen.

Eigendom en belang in bedrijf

Het eigendom en belang in een bedrijf zorgt nogal eens voor misverstanden als het gaat om het bezit hebben van aandelen. In theorie heeft een aandeelhouder met meer dan 50% van de aandelen een meerderheidsbelang in het bedrijf. Deze aandeelhouder heeft een belangrijke stem als er gestemd wordt over beslissingen. Dat komt door het percentage dat de aandeelhouder bezit. Het is echter niet zo dat de aandeelhouder het eigendom heeft van het bedrijf. Bovendien dient de aandeelhouder met een meerderheidsbelang ook op de belangen van de overige aandeelhouders letten. Een kleine aandeelhouder kan evengoed een stem uitbrengen, maar die telt uiteraard minder zwaar mee.

Rendement bij markt volgen of verslaan

De markt is te verslaan door beleggers met de mogelijkheid om grote winst te maken. Dat geluk en succes is echter niet weggelegd voor de meeste beleggers. Het is dan ook de meerderheid die de markt als het ware volgt en daarmee een rendement verkrijgt dat gelijk is aan de markt. Bijvoorbeeld door van trackers gebruik te maken en aandelen te kopen of in een aandelenfonds te stappen. Bij het verslaan van de markt gaat het om echt actief beleggen, waarbij ook in aandelen geïnvesteerd kan worden. Of gehandeld kan worden in opties, turbo’s en futures. Het gaat hier vooral om de handel in derivaten, maar evengoed dat daarmee de markt verslagen kan worden, is het ook mogelijk dat de markt jou als belegger verslaat. Dat is nu eenmaal het risico van derivaten.

Met klein budget beleggen

Het is voor een grote groep particulieren interessant om te beleggen en vooral ook omdat er niet eens een groot kapitaal voor nodig is. Vroeger was de gedachte vooral dat beleggen iets was voor mensen met een bepaald vermogen, maar dat is achterhaald. Het is zelfs al mogelijk om met een paar honderd euro te beleggen. Uiteraard is het wel zo dat als er meer kapitaal beschikbaar is er ook meer succes kan worden behaald met het groter worden van het vermogen. Met kleine bedragen en kennis van zaken is het overigens ook interessant om voor de handel in derivaten te kiezen. Dan kan er zelfs met kleine bedragen een grote winst gemaakt worden. Dat er niet met weinig geld actief kan worden belegd, kan dus als een groot misverstand gezien worden, want dat is niet zo.