Update bitcoin uitgevoerd door Coinbase

By 23 februari 2018Nieuws

Er is eindelijk een bitcoin update uitgevoerd door Coinbase waar al veel handelaars lange tijd op zaten te wachten. Het betreft hier een uitrol van SegWit dat een update is van de code die achter bitcoin schuilgaat. Overigens is de uitrol van de update niet alleen van toepassing op Coinbase, want ook Bitfinex heeft hiervoor gekozen. Het voordeel voor de handelaren die van deze platforms gebruikmaken, is dat er op korte termijn minder betaald hoeft te worden voor transactiekosten. In de verwerking van alle transacties van deze cryptomunt is er sinds het een hype is geworden nogal wat vertraging gekomen. De traagheid van de verwerking zorgde voor ergernis onder de handelaren, maar had bovendien tot gevolg dat de bitcoin-transacties ook steeds duurder werden.

Segretated Witness-update

In het afgelopen jaar is er al steeds gesproken over het probleem van traagheid en duurder worden van de transactiekosten. Hiervoor is destijds al begonnen met het doorvoeren van de Segretated Witness-update die afgekort werd tot SegWit. Deze update zorgt voor het scheiden van de handtekening die hier als ´witness´ optreedt van de overige transactiedata. Op deze manier is er meer ruimte beschikbaar voor de verwerking van transacties van bitcoins op een enkel blok van de blockchain. Doordat er meer ruimte beschikbaar is, kunnen transacties sneller verwerkt worden. Trezor heeft als hardware wallet de update direct al doorgevoerd net als Ledger, maar de platforms als Coinbase en Bitfinex deden dat niet direct. Dat heeft natuurlijk de nodige klachten opgeleverd. Vooral Coinbase kreeg te maken met ontevreden handelaren die niet blij waren met de lange wachttijd van een bitcoin-transactie en de hoge kosten die daarmee gepaard gingen.

segwitMinder transactiekosten

Coinbase heeft onlangs al in een blog aangekondigd dat er een upgrade komt die ervoor zorgt dat handelaren minder geld kwijt zijn aan transactiekosten. Nu is er ook op Twitter een bericht verschenen dat de update wordt uitgerold. Bij de overgang van februari naar maart moet de uitrol een feit zijn geworden. In navolging van Coinbase heeft ook Bitfinex in een blog bekendgemaakte de update van de software uit te voeren. Het platform dat de gelegenheid biedt om te handelen in bitcoin heeft daarbij zelfs de kostenbesparing op transactiekosten laten weten. Na de uitrol van de software-update worden de transactiekosten met 15% verlaagd. Handelaren moeten echter wel zelf actie ondernemen bij Bitfinex door een nieuw bitcoin-adres aan te maken.

Let op: andere regels voor bitcoin cash

Zowel Coinbase als Bitfinex waarschuwen handelaren met een account dat SegWit uitsluitend van toepassing is op bitcoin. Wie ook bitcoin cash in het bezit heeft, moet dus opletten. Als er na de doorvoering van de update bitcoin cash gestuurd wordt naar een bitcoin-adres gaat de bitcoin cash verloren. Bitcoin cash is een afsplitsing en is sinds het einde van het afgelopen jaar beschikbaar bij Coinbase. Bitcoin cash is nog altijd veel minder waard van de originele bitcoin, maar er zijn uiteraard handelaren die beide cryptomunten in het bezit hebben en erin handelen. Voor deze groep is het na de update dus extra opletten geblazen.