Wie zijn het beste in het beleggen?

Er zijn over de hele wereld beleggers die zichzelf het beste vinden, maar van een aantal kan ook echt gezegd worden dat het zo is. Dat blijkt wel uit het rendement dat is behaald en het grote vermogen dat is opgebouwd. Er is overigens een onderzoek geweest in het verleden waarin een aantal beleggers als de beste beleggers naar voren kwamen. Er zitten in het rijtje met beste beleggers vast en zeker namen bij die je wel kent. Denk maar eens aan Warren Buffet. Er zitten echter ook verrassingen tussen. Bijvoorbeeld chimpansees. Die schijnen ook goed te kunnen beleggen net als dat er professionele beleggers zijn die hun belegkunsten hebben bewezen. Daarnaast zijn er ook trackers en geldt dat vrouwelijke particuliere beleggers het nog wel eens beter lijken te doen dan de mannelijke particuliere beleggers.

Warren Buffet is een man van naam en faam. Warren Buffet staat bekend als een uitstekend belegger en heeft een belachelijk groot vermogen opgebouwd. Het succes is onder meer te verklaren door de uitgebreide analyses die hij van bedrijven maakt op basis van een fundamentele analyse. De cijfers van bedrijven worden uitvoerig bestudeerd alvorens er een beslissing wordt genomen. Op basis van de cijfers wordt namelijk een inkijkje gegeven in de waarde van een aandeel in het bedrijf. Bij onderwaardering is dat een reden om in het bedrijf in te stappen en aandelen te kopen.

Trackers en chimpansees doen het ook goed als het om beleggen gaat. Bij een tracker is er sprake van een instrument dat indexen volgt of een specifiek beleggingsproduct. Er komt bij een tracker geen enkele emotie aan te pas. Dat is ook de voornaamste reden dat trackers tot het rijtje met beste beleggers horen. Het is onbekend om welke reden een chimpansee een bepaalde keuze maakt voor een belegging. Er zijn onderzoeken geweest, waarin chimpansees met hun keuzes prima als beste beleggers door kunnen gaan. Particuliere beleggers van het vrouwelijke geslacht lijken het regelmatig beter te doen dan de mannelijke beleggers. Dat komt onder meer doordat vrouwen in verhouding minder risico willen nemen dan mannen en dus meer behoudend zijn in het uitvoeren van transacties. Het kan dus lonend zijn om een minder actieve belegger te zijn.