Beleggen of toch liever sparen en aflossen?

Het is een vraag waarop voor iedereen het antwoord weer anders kan zijn. Eerst komt namelijk de vraag of men risico wil nemen met het vermogen dat men beschikbaar heeft. Als dat niet het geval is, volgt de keuze of het dan beter is om te sparen of bijvoorbeeld de hypotheek af te lossen. Het hangt er in dat geval vanaf wat meer financieel voordeel oplevert en wat de eigen persoonlijke wensen daarin zijn. Iedereen die van geld meer geld wil maken en bereid is om daarvoor enig risico te lopen, kan met beleggen beginnen. Bij beleggen wordt risico gelopen en dat risico is bij sparen en aflossen natuurlijk te verwaarlozen.

Als een huishouden dat bestaat uit een koppel en twee kinderen in de tienerleeftijd wat is dan de beste optie als er 25.000 euro op de spaarrekening staat. Daarbij in acht genomen dat de hypotheek 250.000 euro bedraagt en de hypotheekschuld uit hetzelfde bedrag. Maandelijks blijft er na alle vaste lasten en extraatjes een bedrag over van 250 euro. Dat gaat normaal gesproken naar de spaarrekening. Er wordt niet mee belegd en ook niets mee afgelost op de hypotheek. De spaarrekening groeit dus maandelijks met 250 euro. Wat is voor dit gezin dan de beste optie? Een bedrag van 25.000 euro op de spaarrekening is niet veel. Bij een eigen huis kan er van alles gebeuren. Bovendien zijn kinderen in de tienerleeftijd duur.

In dit geval is het niet echt aan te raden om met het geld dat beschikbaar is te beleggen. Dat kan het wel worden als het vermogen verder groeit. Als bijvoorbeeld een buffer van 25.000 euro aangehouden wordt, kan er met alles wat daarboven komt, worden belegd. Als de voorkeur bestaat om het vermogen sneller te laten groeien en er bereidheid bestaat om risico te nemen. Het is naar eigen voorkeur ook mogelijk om eerst de spaarrekening nog wat verder aan te vullen. Bijvoorbeeld als er een wens bestaat om een nieuwe auto te kopen of om de keuken in de woning over een bepaald aantal jaar te vernieuwen.

De hypotheek wordt maandelijks betaald en daarvan is een deel aflossing. In de loop der jaren wordt er dus ook vermogen opgebouwd via de eigen woning. Behalve als er een economische crisis komt en de woningmarkt daarin mee wordt gezogen. Dan kan het maar zo zijn dat de woning onder water komt te staan. Extra aflossen is in dat opzicht dan ook weer voordelig. Er kan dus niet gezegd worden of beleggen, sparen of aflossen de beste keuze is. Wel is het belangrijk om altijd een goede buffer te hebben. Voor de samenstelling van verschillende typen huishoudens heeft het NIBUD informatie beschikbaar over hoe groot de buffer moet zijn.