Achtergrond van beleggen

Het beleggen als fenomeen heeft natuurlijk een achtergrond. Er is zelfs sprake van een historie die honderden jaren terugvoert. Naar de periode van de VOC. In die tijd is er sprake geweest van de eerste uitgifte van aandelen. Beleggen is echter een breed begrip en dat betekent dat er voor de uitgifte van aandelen ook al sprake is geweest van beleggen. Daarbij valt te denken aan investeringen die gedaan werden. Sinds de oprichting van de beurzen is het mogelijk om rechtstreeks aandelen te kopen. Er zijn verschillende beurzen opgericht, zoals de Nasdaq en Dow Jones in de Verenigde Staten en de AEX in Nederland. In deze tijd hebben particulieren op een hele simpele manier toegang tot het beleggen in aandelen. Dat kan gewoon online via een account bij een broker.

Eerste aandelenuitgifte

Het financieren van de VOC schepen is aanleiding geweest om aandelen uit te geven. Het publiek werd door de handelscompagnie erbij betrokken en kreeg de gelegenheid om te investeren in de schepen door aandelen aan te schaffen. Uiteraard werd er een rendement in het vooruitzicht gesteld door te investeren in aandelen. Het rendement werd uitbetaald nadat de schepen weer van hun reis over de wereldzeeën terugkwamen. De wijze van beleggen en kopen van aandelen verliep toen uiteraard anders dan in dit digitale tijdperk het geval is.

Handelen in aandelen op de beurs

In Nederland werd het met de oprichting van de AEX mogelijk gemaakt om te handelen in aandelen op de beurs. De oprichting van de AEX heeft in dat opzicht voor een revolutie in het beleggen gezorgd. Het was voor die tijd niet zo gemakkelijk om aandelen van een bedrijf te kopen. Het investeren van geld is natuurlijk wel mogelijk geweest door bijvoorbeeld als particulier een deel van het eigen vermogen rechtstreeks in een bedrijf te steken. Voor bedrijven was het lastig om op deze manier kapitaal op te halen en met de komst van de AEX is dat in elk geval veranderd. Naast het kopen van aandelen op de beurs zijn er allerlei andere beleggingsproducten beschikbaar die meer of minder risico kennen. Bijvoorbeeld futures, turbo’s. ETF’s en CFD’s. Er zijn nu eenvoudige beleggingsproducten en meer ingewikkelde opties om te handelen op de beurs.

Online handelen

Online handelen op de beurs is nu al decennia lang populair. Door de opkomst van online brokers is het heel gemakkelijk geworden voor particulieren om zelf het heft in handen te nemen en online te beleggen. Er hoeft geen bank meer gebeld te worden om aandelen te kopen tegen een bepaalde koers. Met een paar drukken op de knop is de aankoop of verkoop tegen de gewenste koers al geregeld. Dat geldt ook voor de handel in futures of turbo’s.