Het minen van bitcoins is al een hele lange periode niet meer winstgevend voor particulieren, maar wel als er in groepsverband tussen miners met krachtige apparatuur gewerkt wordt. Zo dacht ook een groep nucleaire wetenschappers in Rusland een slaatje te slaan uit het minen van bitcoins. De Russische kerngeleerden besloten echter niet in hun vrije tijd en met eigen apparatuur bitcoins te delven. Er werd gekozen om dat te doen tijdens werktijd, waarbij er gebruik werd gemaakt van een supercomputer. Het delven vond plaats in de stad Sarov waar de supercomputer deel uitmaakt van het Federale Nucleaire Centrum.
Tegen de lamp gelopen
Het nieuws is overigens afkomstig van verschillende media in Rusland, zo ook van persbureau Interfax. De Russische wetenschappers zijn namelijk tegen de lamp gelopen. Dat was op het moment dat er getracht werd een verbinding tussen de supercomputer en internet tot stand te brengen. Het is echter verboden om een verbinding met internet te maken, omdat daarmee het gevaar op een cyberaanval gecreëerd wordt. Bovendien hebben hackers dan meer kans om binnen te vallen en schade aan te richten. Overigens is het nucleaire onderzoekscentrum in Sarov niet zomaar een onderzoekscentrum.
Het gaat hier namelijk om de wortels van het Russische kernwapenprogramma. De eerste atoombom van de Sovjet werd in dit onderzoekscentrum in 1949 ontwikkeld. De atoombom is tot ontploffing gebracht in de zomer van 1949 in wat nu Kazachstan is. Het is bijzonder dat de wetenschappers het hebben aangedurfd om bitcoins te gaan minen, want daarmee werd ook meteen een groot risico genomen. Het onderzoekscentrum is namelijk ook nu nog geheim. Het voert zelfs zo ver dat Sarov in de periode van de Koude Oorlog niet bekend was op topografische kaarten.
Rekenkrachtige computer
De supercomputer is in elk geval wel bij uitstek een computer die geschikt is om bitcoins te delven. Hiervoor is namelijk gigantisch veel rekenkracht nodig dat een doorsnee computer niet levert. Er is wereldwijd dan ook sprake van een netwerk waarin computers samenwerken om de benodigde rekenkracht te leveren. De transacties worden uitgevoerd en bevestigd aan de hand van zware wiskundige formules die opgelost moeten worden. De Russische wetenschappers hebben waarschijnlijk gedacht hun slag te slaan door de supercomputer in te zetten voor het minen van bitcoins. Deze supercomputer is voor het eerst in 2001 in het onderzoekscentrum in gebruik genomen.
Het was toen al een van de snelste computers die er beschikbaar was met een rekenkracht van 1 petaflop. Per seconde is deze megacomputer in staat om 1 biljard berekeningen uit te voeren. Er zijn na die tijd overigens computers ontwikkeld die nog meer rekenkracht hebben. De supercomputer van dit moment is te vinden in China en is aan het einde van 2017 beschikbaar gekomen. Sunway TaihuLight heeft deze megacomputer ontwikkeld met een aanzienlijke grotere rekenkracht. Deze supercomputer kent namelijk een rekenkracht van maar liefst 93 petaflops. De megacomputer wordt niet ingezet om bitcoins te minen, maar dient een ander doel. Zo wordt onder meer onderzoek gedaan naar het heelal, olie, gas en naar het weer.