Kortingsactie na oplossen handelsprobleem in bitcoins bij Binance

By 13 februari 2018Nieuws

Het was even schrikken voor de beleggers die via Binance handelen in bitcoin of andere cryptovaluta. Op 8 februari lag het systeem ineens plat. De crypto-exchange bedient wereldwijd meer dan zes miljoen mensen. Met de platlegging van het systeem zijn veel mensen gedupeerd. Er werd eerst nog gedacht dat er sprake was van een zogenoemde onvoorziene vertraging bij de uitvoering van een update in een systeem. Dat was in elk geval het vermoeden en wat eerst naar buiten werd gebracht door Changpeng Zhao die Binance heeft opgericht. Via Twitter werd op 8 februari om de paar uur een update gegeven van de actuele stand van zaken. Er zou op dat moment geen sprake zijn van een hack en evenmin zouden er data verloren zijn.

Na ruim een dag weer actief

Het heeft ongeveer anderhalve dag geduurd voordat het platform van Binance weer actief was. Op 9 februari iets na de middag kwam de melding dat het crypto-exchange platform voor gebruikers weer beschikbaar was. De oorzaak van het platliggen van het systeem werd ook bekend. Het bleek namelijk dat het hostingbedrijf van het platform met een DDos-aanval te maken had, waardoor de website van Binance plat kwam te liggen. De aanval op het hostingbedrijf is opgelost, maar het duurt doorgaans even voordat de effecten ervan ook niet meer waarneembaar zijn. Het is natuurlijk niet prettig als een systeem in cryptocoins plat komt te liggen. Zeker niet als je een actieve daghandelaar bent en erop rekent om te kunnen handelen in bitcoin en ander cryptogeld. Binance heeft het leed van de gebruikers van het systeem dan ook wat verzacht.

70% korting op transactiekosten

Om de gebruikers voor een deel tegemoet te komen, is er besloten om een korting van 70% te verstrekken op transactievergoedingen. Er moet voor het uitvoeren van een transactie rekening gehouden worden met kosten. Door de kosten met meer dan de helft te verlagen, is er in elk geval aan deel van de gebruikers van het platform tegemoet gekomen. Ook nu nog kunnen de gebruikers ervan profiteren. Wie namelijk voor 24 februari een transactie uitvoert via Binance heeft nog recht op de korting. De periode van de kortingsactie loopt af op 24 februari. Het is in elk geval wel een leuk gebaar van de exchange in digitale valuta en wie veel transacties uitvoert, profiteert natuurlijk extra. In elk geval zijn er met de aanval geen data verloren gegaan en ook is er geen hack uitgevoerd, waarbij de wallets van de gebruikers zijn leeg getrokken. Dat is in het verleden en zelfs kort geleden bij andere exchanges nog wel gebeurd. Voor degene die met de laatste hack bij een exchange te maken hebben gehad, is er het goede nieuws geweest dat de geleden schade wordt vergoed. De exchanges hebben er natuurlijk alle belang bij dat het systeem goed werkt en goed beveiligd is. Het systeem draait op de gebruikers en als deze afhaken dan is dat niet goed voor de exchange. Vandaar ook dat Binance toch met een kortingsactie de gebruikers tevreden wil stellen en voor een deel wil compenseren voor de tijd dat het systeem niet beschikbaar was.