Was bitcoin ook verantwoordelijk voor beursdaling?

By 13 februari 2018Nieuws

Bitcoin is tegenwoordig vrijwel dagelijks in het nieuws onderwerp van gesprek. De daling van de afgelopen week heeft de schrik er goed ingebracht bij bitcoin-beleggers. Een verdere daling zorgde al snel voor paniek, maar zoals iedereen wel weet zijn koersbewegingen met excessen inherent aan het beleggen. Nu is de koers van bitcoin en andere cryptocoins niet de enige koers die afgelopen week gedaald is. De aandelenbeurs kreeg namelijk ook met dalende koersen te maken. Een opvallend verband, waarbij Lionel Laurent zich als columnist van Bloomberg Gadfly zich zelfs afvroeg of de bitcoin voor de daling op de beurs van aandelen verantwoordelijk was.

In de eerste volle week van februari leek er inderdaad een verband te zijn tussen de koersbewegingen van bitcoin en van aandelen. Op het moment dat de bitcoin in waarde steeg, had dat ook direct gevolg voor de aandelenbeurs. Daar stegen de koersen dan namelijk ook. Bij een daling van de bitcoin koers was er tevens sprake van een daling van de koersen op de aandelenmarkt. Overigens is het patroon alleen steekhoudend voor wat betreft de afgelopen periode. Er is ook gekeken naar het verloop over een periode van een jaar en twee jaar, waarbij de correlatie respectievelijk uitkwam op 0,7% en op 0,6%. Een correlatie van nul betekent dat er geen verband aanwezig is. Als er sprake is van een correlatie van één dan is er juist wel een verband aanwezig en dat wordt zelfs een perfect verband genoemd.

 

Waardedaling bitcoin zorgt voor onrustige markt

Dat de bitcoin opeens in waarde daalde, heeft tevens gezorgd voor onrust op de markt van andere cryptocoins. De markt voor bitcoins zelf is niet eens heel groot in vergelijking met andere markten. De groep beleggers in bitcoin is nog altijd beperkt in vergelijking met beleggers in aandelen. Particulieren die met de hausse zijn meegegaan en risico durven nemen, zijn ingestapt net als een aantal groepjes hedgefondsen. De ontwikkeling van de waarde is in 2017 op een hoogtepunt gekomen. De bomen leken de helemaal in te groeien, maar dat blijkt vooralsnog niet uit te komen. De waardedaling heeft bij een groep beleggers vooral voor onrust en ook voor paniek gezorgd.

Even snel als bitcoin gekocht is bij het stijgen van de koers wordt bij een forse koersdaling de bitcoin weer van de hand gedaan. Dit scenario heeft zich overigens in navolging van de bitcoin ook voorgedaan bij altcoins. Handelen aan de hand van een paniekreactie is nooit goed en na een koersdaling is er ook weer sprake van herstel. Er kan in elk geval wel geconcludeerd worden dat er nu een verband is aan te tonen tussen de daling van de waarde van bitcoin en aandelenkoersen. In dat opzicht is het dus ook niet slim om te belegging in bitcoins als het als bescherming gedaan wordt in relatie tot het beleggen in aandelen. Indien er weer een positieve ontwikkeling is te melden over cryptovaluta bestaat zomaar weer de kans dat de koersen weer opnieuw gaan exploderen.