Nadelen van beleggen

Er zijn aan beleggen voordelen verbonden, maar het spreekt voor zich dat er ook nadelen zijn te benoemen. Het is belangrijk dat iedereen die begint met beleggen niet alleen de pluspunten bekijkt, maar ook nadenkt over de nadelen. Als deze goed tegen elkaar zijn afgewogen, wordt in elk geval een juiste keuze gemaakt. Beleggen kent vele vormen en de nadelen zijn dan ook afhankelijk van het type beleggingsproduct waar geld in wordt geïnvesteerd. Zo zijn er bijvoorbeeld ingewikkelde derivaten en is het aan te raden om daarin alleen te handelen als er sprake is van meer dan voldoende kennis en ervaring. Verder is het aan te raden aan beginners om niet meteen te veel risico te nemen, zodat het beleggingsavontuur niet al na een korte tijd noodgedwongen weer hoeft te stoppen.

Eenvoudige en ingewikkelde beleggingsproducten

Het kopen van aandelen is in principe een vorm van een simpel beleggingsproduct. Uiteraard is het om succes te hebben wel nodig om enige kennis van zaken te hebben bij het maken van een keuze. Het handelen zelf is heel simpel. Met een eigen account bij een online broker is het mogelijk om aandelen van een bepaald bedrijf te kopen. Dat kan via de AEX, maar ook in het buitenland bijvoorbeeld aandelen van bedrijven die genoteerd staan op de Dow Jones. Het nadeel is natuurlijk dat er een risico is op kapitaalverlies. Bovendien kunnen factoren die van buitenaf komen invloed hebben op het koersverloop van het aandeel. Er bestaat dus altijd een risico op verlies en dat is een nadeel van beleggen in aandelen. Beleggen in obligaties kent wat dat betreft minder risico’s. Er zijn meer nadelen van beleggen zoals bij de handel in derivaten. Deze handelsvorm is namelijk zeer ingewikkeld en niet geschikt voor de beginnende belegger die nog kaas gegeten heeft van beleggen. Voorbeelden van derivaten zijn onder meer turbo’s en futures die op korte termijn heel veel geld kunnen opleveren. Het nadeel is echter dat je ook op hele korte termijn een groot bedrag kunt verliezen.

Denk altijd aan het risico

Het is altijd belangrijk om aan het risico te denken bij beleggen. Het lopen van risico om geld te verliezen is een van de grootste nadelen van beleggen. Dat risico kan echter worden beperkt door verstandig te beleggen. Dus niet al het geld op een paard in te zetten, maar door het risico te spreiden. Een combinatie van obligaties en aandelen brengt minder risico met zich dan alleen te focussen op de handel in turbo’s en futures. Het is zeker zinvol om de nadelen van beleggen zoveel mogelijk te beperken. Dat kan dus onder meer door beleggingen te spreiden en te letten op het risico dat aan de beleggingsproducten is verbonden.