Wat wel en niet doen bij beleggen?

Het is altijd handig voor beginners om te weten wat wel en niet te doen bij het beleggen. Daarom worden hier een aantal punten besproken die daar inzicht ingeven. Het is namelijk niet nodig om beginnersfouten te maken. Deze informatie is dan ook prima bruikbaar om niet in de valkuilen voor beginners te trappen. De beginnersfouten zijn al vaak gemaakt, maar kunnen dus worden overgeslagen.

Ervaring opdoen

Ervaring opdoen is het heel belangrijk in het beleggen. Er kan daarom ook eerst als het ware droog geoefend worden. Dat is mogelijk met een demoaccount bij een online broker. Er hoeft overigens niet eens een demoaccount gebruikt te worden. Er kan ook geoefend worden met bijvoorbeeld het kopen van aandelen maar dan niet echt. Bijvoorbeeld door het in je gedachten te houden of nog beter, op te schrijven. Een demoaccount is echter wel het meest ideaal, want dat komt bij een realistische ervaring in de buurt.

Verhouding tussen risico en rendement

Er is altijd sprake van een verhouding tussen risico en rendement. Het te behalen rendement beïnvloedt de hoogte van het te lopen risico. Meer risico kan meer rendement opleveren, maar ook zorgen voor een groot verlies. Minder risico is goed voor een beperkt rendement en levert dan ook in verhouding een minder groot verlies op. Als beginner is het verstandig om niet meteen dollartekens in de ogen te krijgen, maar het vermogen gestaag verder op te bouwen. Dat betekent dus niet beginnen met het hoogste risico, zoals het handelen in futures. Het handelen in aandelen brengt minder grote risico’s met zich mee als het koersverloop in de gaten gehouden wordt.

Spreid de beleggingen

Het is zeker aan te raden om als de voorkeur bestaat ook meer risico te nemen de beleggingen te spreiden. Er kan dan van verschillende kanten sprake zijn van vermogensgroei, waarbij het ene beleggingsproduct meer risico met zich meebrengt dan het andere beleggingsproduct. Het spreiden van beleggingen wordt veel gedaan en is ook een prima manier om te beginnen met beleggen. Later nadat er meer ervaring is opgedaan, kan altijd een heroverweging gemaakt worden.

Geen geld lenen om te beleggen

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden, maar geld lenen om te beleggen is een grote No Go. Je loopt nu eenmaal altijd risico en als het geleende geld verloren gaat, is er een groot probleem. Er is geen geld verdiend met beleggen en de lening moet alsnog uit eigen zak terug worden betaald. Dat kan dus niet, want als je het uit eigen zak terug kunt betalen, had je ook geen lening nodig gehad.

Zet emoties aan de kant

Angst is een slechte raadgever luidt het gezegde en in het beleggen kan dat gezegde doorgetrokken worden naar alle emoties. Het is aan te raden om alle emoties aan de kant te zetten tijdens het beleggen. Een emotie die vaak voorkomt bij beginners die beleggen is paniek. Deze emotie zorgt ervoor dat er dikwijls een handeling uit voortkomt die niet op het verstand is gebaseerd. Bijvoorbeeld bij een daling van een aandelenkoers snel verkopen terwijl na de paniekverkoop de koers alweer opkrabbelt. Dus handel vanuit de ratio en zet emoties aan de kant.