Iedereen die met beleggen begint, wil natuurlijk wel weten waar het beste in belegd kan worden. Er zijn heel veel verschillende opties op dat gebied, maar voor beginners is de ene optie beter dan de andere optie. Er zijn risicovolle beleggingen, maar ook investeringen die weinig tot geen risico kennen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het beleggen van geld door het op een spaarrekening te storten. Het vermogen kan groeien en de kans op verlies is nihil tenzij de rente negatief wordt of de bank omvalt. Dit is waarschijnlijk niet het type belegging waar je aan denkt bij het gaan beleggen. Daarom wordt aan deze manier van investeren hier ook verder geen aandacht geschonken.

Soort beleggingen

Het soort beleggingen waar meer rendement mee gescoord kan worden dan het geld op te parkeren op de spaarrekening is zeer divers. Het is bijvoorbeeld mogelijk om te beleggen in staatsobligaties of bedrijfsobligaties. Dit is een vorm van redelijk safe beleggen en de rendementen worden vooraf bekendgemaakt. Beleggen in vastgoed is ideaal als er veel vermogen tot de beschikking staat. Beginnende beleggers die beperkt of veel vermogen hebben, kunnen ook investeren door aandelen te kopen, te handelen in valuta of cryptogeld, maar ook door te beleggen in grondstoffen of derivaten. Dan is er nog een optie en dat is indexbeleggen en beleggen in een investeringsfonds.

Derivaten zijn risicovolle beleggingen in de vorm van onder meer futures, warrants, turbo’s en handel in opties. Het risico is groot, maar dat is het rendement bij een succesvolle belegging hierin eveneens. Het is voor beginners niet altijd een aanrader om hiermee te beginnen tenzij er genoeg tijd in wordt gestoken en er een goede voorbereiding wordt getroffen. De handel in aandelen is eveneens risicovol, maar hierin heeft de belegger altijd de keuze om uit te stappen bij een dalende koers. Obligaties zijn weinig risicovol, maar dat is ook aan het rendement te zien. Wie voldoende vermogen heeft om meerdere beleggingen te doen en zich er veel mee bezig wil houden, kan aangeraden worden om de investering te spreiden.

Doel van de belegging

Waar het beste in belegd kan worden, is onder meer afhankelijk van het totale vermogen dat ervoor beschikbaar is. Daarnaast is het belangrijk om naar de risico’s te kijken. Wie bereid is om veel risico te nemen, kan voor een meer risicovolle belegging kiezen. Wie niet bereid is om veel risico te nemen, kiest maar beter voor een meer veilig beleggingsproduct. Daarnaast is er nog een factor en dat is het doel van het beleggen. Gaat het alleen maar om het groter worden vermogen zonder specifiek doel? Of is het de bedoeling om een bepaald bedrag aan winst te maken en dan te stoppen met de specifieke belegging? Het rendement dat op jaarbasis behaald kan worden, speelt daarbij uiteraard een rol. Het is zeker aan te raden om niet te beleggen met geld dat bijvoorbeeld dient om het pensioen aan te vullen.

U loopt namelijk bij beleggen het risico geld kwijt te raken. Het advies luidt dan ook altijd om niet te beleggen met geld dat ergens anders voor beoogd is. Voor de rest geldt dat er niet standaard sprake is van het beste beleggingsproduct. Dat hangt namelijk niet alleen af van de persoonlijke situatie en voorkeuren, maar ook van de economische situatie. Het is niet voor niets dat in tijden van een economische en financiële crisis de koersen van aandelen hard dalen. Dat komt doordat er dan veel beleggers uitstappen en ergens anders in gaan beleggen. Bijvoorbeeld in goud dat tot nog toe als een van de veilige havens wordt beschouwd als het slecht gaat op de aandelenmarkt. Waar het beste in te beleggen is dus van meerdere factoren afhankelijk en hier kan dan ook geen eenduidig antwoord op worden gegeven.

Beginnende beleggers wordt aangeraden om de verschillende factoren voor zichzelf duidelijk te krijgen. Er kan een analyse worden gemaakt van de risico’s die men wil lopen, maar ook van het geld dat beschikbaar is en of er een specifiek beleggingsdoel aanwezig is. Daarnaast dient er naar de economische situatie van het moment en toekomstig verwachte situatie gekeken te worden. Dat is het beste.