Het hangt helemaal van de belegger af hoeveel tijd het kost om te beleggen. Een lange termijnbelegger hoeft er niet veel tijd aan te besteden. Die kijkt af en toe hoe het gaat en daar blijft het dan bij. Bij een actieve belegger is er doorgaans sprake van een grotere tijdsbesteding. Het hangt bovendien van het type belegging af hoeveel tijd er met de belegging gepaard gaat. Een investering in een beleggingsfonds kost minder tijd dan zelf steeds op korte termijn te handelen in aandelen.

Risico en inleg

Elke inleg met betrekking tot het beleggen is risicovol. De inleg kan minder waard worden of meer. Dat is het risico van het beleggen. Wie veel risico neemt bij een investering is er doorgaans meer tijd mee kwijt, omdat het verloop van de waardeontwikkeling natuurlijk nauwlettend in de gaten gehouden moet worden. Bij risicovolle beleggen is het soms nodig om snel te anticiperen en dat alleen als er veel tijd aan wordt besteed. Dat is anders dan bij een belegging op de lange termijn, waarbij er in de tussentijd af en toe gekeken kan worden naar de waardeontwikkeling.

Soort belegger

Naast het gegeven of er sprake is van een risicovolle belegging of minder risicovolle belegging is er nog een factor die meespeelt bij de tijdsbesteding. Dat is namelijk het type belegger. Het ligt natuurlijk voor de hand dat een daghandelaar die zeer actief is er door de dag heen de hele tijd mee bezig is. Dat kost veel tijd, maar die tijdsbesteding levert als het goed is ook tijd op. Door namelijk de koersen de hele dag in de gaten te houden, is het gemakkelijker om snel te handelen en winst te maken. Een andere groep beleggers is die eenmaal aandelen koopt en het koersverloop dagelijks volgt om op het juiste moment weer uit te stappen. Dit kost aanzienlijk minder tijd, want de koers hoeft alleen maar even bekeken te worden net als dat het nieuws in de gaten gehouden kan worden.

Nieuwsberichten

Het is in principe voor elk soort belegger en voor elk type belegging belangrijk om de nieuwsberichten te volgen. Een enkel nieuwsbericht over een specifiek bedrijf kan al snel voor een heftige koersbeweging zorgen. Dat geldt niet alleen voor de wereld van aandelen, maar ook voor de wereld van het cryptogeld. Denk maar eens aan een negatieve berichtgeving over bitcoin. De koers daalt dan in één keer aanzienlijk, waarna overigens vaak wel weer een herstel volgt. Het is vooraf aan te raden om rekening te houden met de tijd die aan het beleggen besteed kan worden. Wie niet de hele dag de tijd heeft, kan maar beter geen daghandelaar worden, maar eerder voor een belegging op korte termijn of lange termijn kiezen.