In binaire opties beleggen

Het beleggen in binaire opties is al heel lang een gangbare vorm van handelen. In eerste instantie werd deze beleggingsvorm niet echt heel serieus genomen, maar vooral gezien als een kansspel. Er is namelijk sprake van een groot speculatief karakter dat overeenkomsten vertoont met gokken. De Autoriteit Financiële Markten heeft in eerste instantie niet meteen het toezicht gehouden op de brokers die een platform boden voor binaire opties. Daar is nu inmiddels geen sprake meer van. De reden dat AFM eerder niet de rol van toezichthouder op zich wilde nemen, komt doordat het door deze autoriteit als een kansspel werd gezien en niet als een beleggingsproduct of ander financieel product. Tegenwoordig treedt AFM wel op als toezichthouder en de brokers dienen dan ook strikte regels te vormen. Dat is positief voor beleggers in binaire opties die op deze manier bescherming genieten. Bij het failliet gaan van een broker is het vermogen van de belegger bijvoorbeeld tot een bepaalde manier beschermd.

Eigenschappen van binaire opties

Misschien ben je wel bekend met de handel in standaard opties. Er zijn namelijk veel particulieren die met opties handelen. Een put optie doen op de AEX index is een voorbeeld daarvan, waarbij de verwachting is dat de markt gaat dalen. Bij het daadwerkelijk zakken van de beursindex is er dan sprake van winst. Op deze manier kan het eventuele verlies van de aandelenportefeuille met de put optie gedekt worden. Bij een dalende markt is het ook mogelijk om dan maar de hele aandelenportefeuille van de hand te doen, maar dan loop je misschien dividend mis. Daarnaast kost het geld omdat er transactiekosten betaald moeten worden. Als je de handel in opties doortrekt naar de handel in binaire opties is er een vergelijking. Bij binaire opties zijn er eveneens call opties en put opties beschikbaar. Je kiest voor een call als je een stijging voorspelt en voor een put als je een daling verwacht. Bij binaire opties is er standaard sprake van een onderliggende waarde. Het gaat dan om een onderliggende waarde in bijvoorbeeld de vorm van grondstoffen, indices, valuta en aandelen.

Verschil opties en binaire opties

Bij het kopen van een standaard optie is het de bedoeling om een looptijd en uitoefenprijs te selecteren. Misschien denk je wel dat elektrisch rijden de toekomst heeft en dat het aandeel van Shell minder waard wordt. Je denkt alleen wel dat het nog lang kan duren. In dat geval is het mogelijk om een put optie te nemen die een looptijd heeft van meerdere jaren en stel je de uitoefenprijs vast. Bij binaire opties werkt het net even anders. Het gaat hier vooral om hele korte looptijden die vaststaan en waar je dus zelf geen keuze in hebt anders dan de mogelijkheden die geboden worden. Een binaire optie heeft bijvoorbeeld een looptijd van een uur. Een ander opmerkelijk verschil is dat je bij binaire opties niet hoeft te bepalen waar de koers op uitkomt. Het is voldoen om te voorspellen of er sprake is van een stijging of een daling. Door de korte looptijd is er inderdaad sprake van een erg speculatief karakter.

Strategie toepassen

Het beleggen in binaire opties vereist wel enige kennis van de gang van zaken. Het is korte termijn werk en het is zeker aan te raden om eerst eens de markt te volgen. Er is een andere strategie van toepassing dan bij het reguliere beleggen. Het enige wat telt bij binaire opties is of de koers van de onderliggende waarde waar je voor kiest, gaat stijgen op dalen binnen hele korte tijd. De strategie die hier dus voor geldt, is de markt en de koersbewegingen te kennen. Dat is weer gemakkelijker gezegd dan gedaan. Je hoeft echter niet het wiel helemaal uit te vinden. Er zijn technische analyses beschikbaar op basis waarvan de keuzes gemaakt kunnen worden bij de handel in binaire opties. Aan een fundamentele analyse heb je echter weer niets, want die heeft totaal geen invloed op wat er het komende uur met de koers van een onderliggende waarde gaat gebeuren. Indien er een technische analyse toegepast wordt, zijn er grafieken beschikbaar met het koersverloop van de onderliggende waarden. Het doel van deze analyse is om een trend te herkennen. De trend bepaalt vervolgens welke ontwikkeling de koers doormaakt. Hierbij wordt weer gebruik gemaakt van bepaalde indicatoren die de koerstrend daarin bevestigen. Als er sprake is van een toename van het handelsvolume is de trend bijvoorbeeld dat er een daling verwacht mag worden.